söndag 19 maj 2013

Underbara problem

Det var ett par veckor sedan jag lade in något här. Mest beror det på att jag har skämts för vad jag har gjort, å alltså helt inte berättar om det. Men, varför dölja..?

Jag började på en barnklänning ifrån Sandnes
Jag menar - hur söt är den inte..? Svårighetsgrad? Det är ett barnplagg, hur svårt kan det vara..?

Jo, det kan det. Klänningen stickas nedifrån och det är en maaaaassa flätor. Nu vill jag åter igen påpeka att jag lärde mig sticka i början av året = jag kan inte så mycket. Det här är andra projektet jag gör med flätor. Första var en underbar mössa med en fläta i kanten. Världens snyggaste fläta förresten - kan varmt rekommendera Lisas Bjomal.

Ok tillbaka till klänningen. Än så länge inga problem. Stickar glatt på med mina rundstickor. Kommer till partiet där det är dags att byta färg. Nytt moment, helt nytt för mig. Men hallå, hur svårt kan det vara? Minskade ner antalet maskor på sista varvet och dyker ner i grangömman för att få upp nästa färg. Stickar runt ett varv.

Det här var ju inte så svårt. Kollar mönsterrapporten - en färg till..??? Ok, ner i garngömman igen och upp med nysta 3. Nu börjar stickorna kärva och jag får inte upp maskorna. Slangen är för kort så maskorna fastnar...? Kämpar på ett varv till, nu med färgbyte var och varannan maska. Å jag trasslar inte ens till mina nystan - bra där.

Nytt varv. Kollar mösterrapporten - en färg till..???? Ge dig..! Ok, ner i gömman å upp med ett nystan till. Bara tre färger på varvet, så det är bara att släppa en av färgerna. Maskorna blir svårare och svårare att få upp på stickan. Varje maska kräver en minut för att få upp (det är runt 200 maskor på ett varv) - behöver jag säga mer..?

Nu är jag inte personen som ger upp i första hand. Ut på nätet å kollar. Visst finns det något som heter Magic Loop? Har för mig att jag sett folk sticka sockar på rundstickor. Det måste vara grejen.

1 timme senare när jag har fattat vad det går ut på, och jag har bytt (200 maskor som sitter fast) till en långre slang så provar jag Magic Loop. Jaaaa naturligvis tog jag en för kort slang. Vad tänkte jag med..?

Efter ha slåtts med mina 200 maskor en gång till så sitter de nu på min längsta slang. Glad i hågen (näh du, börjar bli rätt irriterad) sätter jag igång. 4 färger och magic loop. Hur i **** blir jag av med glappet som blir vid vecken där Magic Loop gör sin grej. Det här blir inte snyggt...

Ok, nu har jag ett par saker att välja mellan:
 1. Ignorera hur det ser ut
 2. Byta tillbaka till min minsta slang å kämpa vidare maska för maska
 3. Bortse ifrån mönstret och bara sticka med en färg
 4. Bestämma sig för att det är ett UFO
 5. Inse nederlag och repa upp
Jag bestämmer mig för att det här blev lite för svårt för min del. Jag kan inte sticka med 4 färger, flätor över allt och med magic loop. Inte min grej, inte alls..! 1 timme senare är den halvfärdiga klänningen snyggt och prydligt uppnystat och nedpackat i en påse. Den påsen skall jag ge bort till någon bättre behövande, som KAN sticka.

Vad jag borde ha gjort är att ringa min syster innan jag repade upp. Det finns ju ett alternativ till, som jag dessutom är välbekant med - strumpstickor..! Varför tänkte jag inte på det för? Ja ja, gjort är gjort - och det är någon annan som skall få sticka upp den.

Det var en vecka sedan. Nu har jag börjat på en liten kofta istället. En färg å 16 flätor på ett varv. Där alla flätor inte går åt samma håll.... spännande spännande. Återkommer kring det....

Nu är helgen slut för den här gången.

4 kommentarer:

 1. Vilka äventyr! Heja på!
  Garnet jag vann ska bli en Cladonia: http://www.ravelry.com/patterns/library/cladonia

  SvaraRadera
 2. Jag tycker du är duktig som ändå försöker!! :)
  du kanske kan ta upp den om ett år och klara det galant! kramar!!

  SvaraRadera
 3. Tack för din bildbeskrivning av ditt energiska arbete
  Jag har heller aldrig provat Magic Loop
  Och kommer nog att hålla mig till den vanliga rundstickan
  Men jag tror du ska spara det och låta det mogna en vacker dag så har du kommit på tricket :)/Annica

  SvaraRadera
 4. Så trist att det blev så tokigt så du måste repa upp. Vet inte vad Magic Loop är, men tror också att säkert du hade klarat det med en vanlig rundsticka. Trist blev det, men jag vet att du verkligen försökte, du är envis som en lus och inte vill ge dig i första taget. Spara allt och återuppta det en annan gång. Du har blivit så duktig på så kort tid och du kommer att bli som en stickmaskin och fixar alla mönster vad det lider.

  PS. skärmen som jag fick av dig var svart i morse, tur jag hade sparat en gammal skrutt i källare, annars så hade jag blivit hispig värre.
  En stor kram.

  SvaraRadera