onsdag 21 augusti 2013

Bromma Stjärnhimmel har påbörjats

Nu har jag äntligen lagt upp ett projekt på stickorna som jag har längtat efter att få starta ända sedan jag såg en bild på den för ett par månader sedan.

Bromma Stjärnhimmel ur boken Maskor och Medeltid av Anna-Karin Lundberg
 
Boken (du kan bläddra i den här) innehåller så många otroligt vackra projekt. Det är en dröm att bara sitta och bläddra i den. Bromma Stjärnhimmel har jag fastnat extra mycket för. Nu är inte det här en tröja jag själv skulle vilja bära, men jag tror att jag kommer älska att göra den. Så - kollade snabbt med syrran - å javisst kunde hon tänka sig den.
 
Färgen Anna-Karins exemplar är gjord i är inte färger min syster normalt använder. Så, jag har bestämt mig för att göra den i gråblått och turkost - färger som jag vet att syster älskar.

Allt i boken är stickat i Kampes 2-trådiga ull. Detta passar mig alldeles utmärkt, eftersom att det är mitt favoritgarn. Tycker det känns härligt rustikt att sticka i och så blir det så skönt efter att det tvättas.

Så, härom dagen lade jag upp mina 300+ maskor på stickor 2,5 och började sticka mudden. Kom upp till första mönsterraden och börjar inse vad det är jag har gett mig in i. Herregud vilket mönster. Diagrammet jag går efter är på över 140 maskor på bredden, och är i samma färger som tröjan stickas i. Nu är jag inte speciellt gammal - men mina ögon fixar inte så små rutor. Mönstret är inte heller geometriskt, vilket gör att det är svårt (för mig iaf) att memorera mer än typ 10 maskor åt gången.

Del av diagram ur boken

Mönstret finns tyvärr inte elektroniskt, utan det är bara boken som gäller. Helst har jag mina mönster i KnitCompanion. En oumbärlig app till min padda och telefon. Så jag försökte fota boken och få in det i appen. Det fungerade, men underlättade inte speciellt mycket. Så, jag satte mig och förde över diagrammet till Excel istället. Där kan jag ju själv välja färger och symboler till diagrammet. När jag var nöjd med resultatet, exporterade jag det till pdf - formatet som KnitCompanion föredrar. Sen kunde jag i appen konvertera min pdf till ett snyggt litet diagram, där jag enkelt kan markera rad för rad och jag kan ha diagrammet hur stort (eller litet) jag själv väljer.


Skärmdump av KnitCompanion
 
Nu går det lite lättare, men jag ser också vad det är jag har framför mig. En snabb överslagsräkning ger mig 50000+ maskor bara för kroppen. Det tillsammans med att jag kan memorera kanske 10 maskor åt gången - prata om att mina ögon kommer vara som pingpongbollar under en VM-match. Om jag får ihop det här projektet, kommer jag bli otroligt nöjd med mig själv. Eller vadå om - det här fixar jag - hur svårt kan det vara..?

Än så länge har jag inte kommit många varv på tröjan, men så här är det den ser ut just nu

 
Jag är otroligt nöjd över mitt färgval och jag hoppas att den blivande ägarinnan tycker detsamma ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar